-
Showing all 4 produktów
22 886 48 48
pon - pt
10:00 - 16:00
Showing all 4 produktów
Batony energetyczne powinniśmy spożywać około pół godziny przed treningiem lub 30 minut po nim. Uzupełniają zapasy energetyczne dając podłoże pod nowe możliwości treningowe i zapewniając stałą, równomiernie rozłożoną dawkę energii. W Inkospor znajdziesz batony w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu z łatwością znajdziesz coś, co będzie pasowało do indywidualnych preferencji. Można również wybrać pomiędzy batonami w polewie czekoladowej lub bez niej.
Głównymi składnikami batonów wysokoenergetycznych są płatki owsiane, różnego rodzaju ziarna zbóż oraz pestki, które zawierają wysoki poziom węglowodanów oraz tłuszczów. Bardzo często zawierają one również rodzynki lub żurawinę i inne suszone owoce, ponieważ są one bogate w cukry. Wielu producentów dodaje do swoich wyrobów orzechy, które zapewniają wysoką zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych i dają uczucie sytości.
Oprócz ziaren i innych źródeł węglowodanów batony zawierają duże ilości witamin, które również mają swoje znaczenie, gdy prowadzimy aktywny tryb życia. Batony pokrywają ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminy w jednej porcji. Wielokrotnie oprócz samych składników węglowodanach batony wysokoenergetyczne uzupełniane są o duże ilości białka. Dla podniesienia walorów smakowych występują również w wersji z polewą czekoladową.
Batony energetyczne podczas treningu są świetnym uzupełnieniem węglowodanów. Nadają się dla osób trenujących aerobowo, ale także tym, którzy mają problemy z łaknieniem.Są świetnym rozwiązaniem dla osób, które biorą udział w maratonach, przez co potrzebują stałego uzupełnienia braków w makroskładnikach. Dzięki dawce węglowodanów, które wolno się uwalniają zapobiegają napadom głodu. Dobrym pomysłem jest spożywanie batonów energetycznych w towarzystwie wody, ponieważ pomaga to we wchłanianiu niezbędnych składników odżywczych zawartych w pożywieniu.
Niektóre batony wysokowęglowodanowe są tak skomponowane, że mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują uczucia pełności oraz wyrzutów insuliny, które są bodźcem do odkładania tkanki tłuszczowej oraz prowadzą do insulinooporności. Regularne dostarczanie wydzielonych dawek węglowodanów nie tylko stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie czujemy się źle jak po zjedzeniu większej ilości jednorazowo. Oprócz tego stały dostęp do węglowodanów powoduje, że spalanie tkanki tłuszczowej nie jest hamowane przez brak źródła energii.