-
Showing the single result
22 886 48 48
pon - pt
10:00 - 16:00
Showing the single result
Białko mleka, które jest często stosowane przez osoby aktywne fizycznie, może być przyczyną problemów trawiennych osób nadwrażliwych, u innych po prostu nie wpisuje się w kanony żywieniowe. Najpopularniejszym zamiennikiem dla tego rodzaju odżywek jest białko roślinne, które uzyskuje się z soi, która jako jedyna z roślinnych alternatyw posiada pełen aminogram, który jest bardzo istotny w budowie masy mięśniowej. Aminokwasy są niezbędnym składnikiem procesu syntezy białek i bardzo trudno o pełnowartościowe zamienniki roślinne. Oprócz tego soja jest źródłem witamin z grupy B oraz najistotniejszych pierwiastków, takich jak wapń, potas czy magnez.
Białka sojowe występują w postaci koncentratów oraz izolatów. Koncentraty zwykle wykorzystuje się jako półprodukt do zastosowań przemysłowych a ich spożycie może prowadzić do dolegliwości układu pokarmowego. Izolaty zawierają dużo więcej protein na 100 g produktu i stanowią dobry surowiec do produkcji odżywek, pod warunkiem, że są odpowiednio spreparowane i oczyszczone, tak jak ma to miejsce w produktach Inkospor.
Białko, którego źródłem jest soja, to przede wszystkim źródło najważniejszych aminokwasów, które pozwalają na odpowiednie odżywienie komórek mięśniowych. Jest to szczególnie ważne, jeśli zależy nam na hipertrofii mięśniowej i rozbudowywaniu masy. Mięśnie oprócz składników odżywczych w postaci białka i aminokwasów potrzebują również witamin z grupy B oraz mikroelementów, które zawarte są właśnie w białkowych produktach pochodzenia roślinnego. Jednym z produktów w sklepie Inkospor, jaki możemy polecić sportowcom na diecie wegańskiej jest Active Protein Shake, który zawiera aż 80% białka w 100 g produktu. Nie zawiera laktozy i glutenu, a dodatkowo jest przeznaczony dla wegan.
Aby ocenić, czy wegańskie białko sojowe jest bezpieczne dla organizmu, warto oddzielić rzetelne informacje od mitów, które powstały na przestrzeni lat. Przez wielu uznawana jest za zdrowy i w pełni bezpieczny zamiennik, z drugiej strony krążą opinie o rzekomym wpływie na zwiększoną produkcję komórek rakowych oraz niekorzystny wpływ na układ hormonalny. O rzeczywistym wpływie sojowych protein opowiemy już za chwilę.
Spożycie sojowych produktów białkowych jest w pełni bezpieczne dla organizmu ludzkiego. Wbrew mitologii, jaka powstała na ten temat, nie powoduje ono raka, nie ma też wpływu na produkcję hormonów płciowych. Co innego, jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów sojowych, wówczas rzeczywiście można odnotować szkodliwy wpływ na produkcję testosteronu, który odgrywa ogromną rolę w budowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej. Soja ma również pozytywny wpływ na układ krwionośny, ponieważ pomaga w profilaktyce chorób wieńcowych.
Kolejnym atutem sojowego białka wegańskiego jest to, że skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Warto pamiętać, że produkty białkowe na bazie soi są jedynie urozmaiceniem diety wegańskiej, a ich zadaniem jest uzupełnienie brakującej podaży protein, szczególnie w przypadku osób trenujących.