FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH | FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH |
FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH | FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH |

22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

fsd
breadcrumbs
Węglowodany

Węglowodany – co warto wiedzieć?

Węglowodany mają moc

Węglowodany występują w pożywieniu w dużej różnorodności, np. w chlebie, owocach, warzywach, makaronie. Te źródła węglowodanów mają dla sportowców zróżnicowaną wartość. Zasadniczo wszystkie węglowodany są zbudowane z tzw. sacharydów (= cząsteczek cukru). W zależności od rodzaju i liczby rozróżniamy trzy typy węglowodanów: cukry proste = monosacharydy (fruktoza, glukoza, galaktoza), dwucukry = disacharydy (sacharoza, laktoza, maltoza), cukry złożone = oligo- i polisachrydy (maltodekstryna, skrobia).

Podział ten ma znaczenie w odniesieniu do prędkości, z jaką węglowodany są przyswajane w organizmie. Im dłuższe są łańcuchy węglowodanowe, tym więcej czasu organizm potrzebuje na ich rozkład i przyswojenie…arrow right

Węglowodany
Węglowodany mają moc
Purchase & earn 17 punktów!Dodaj do koszyka
16,95 

3×25 g / 3 porcje / 1 smak
NOWOŚĆ

Purchase & earn 17 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 17 punktów!Dodaj do koszyka
16,95 

3×25 g / 3 porcje / 2 smaki
NOWOŚĆ

Purchase & earn 17 punktów!Dodaj do koszyka
Earn up to 9 punktów.Wybierz opcje
8,70 

40 g / 1 porcja / 2 smaki
NOWOŚĆ

Earn up to 9 punktów.Wybierz opcje
Earn up to 8 punktów.Wybierz opcje
7,95 

35 g / 1 porcja / 3 smaki

Earn up to 8 punktów.Wybierz opcje
Purchase & earn 7 punktów!Dodaj do koszyka
6,95 

30 g / 1 porcja / 1 smak

Purchase & earn 7 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 5 punktów!Dodaj do koszyka
5,20 

35 g / 1 porcja / 1 smak

Purchase & earn 5 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 10 punktów!Dodaj do koszyka
9,70 

65 g / 1 porcja / 1 smak

Purchase & earn 10 punktów!Dodaj do koszyka
Earn up to 10 punktów.Wybierz opcje
9,70 

65 g / 1 porcja / 1 smak

Earn up to 10 punktów.Wybierz opcje
Purchase & earn 80 punktów!Dodaj do koszyka
79,95 

700 g / 20 porcji / 1 smak

Purchase & earn 80 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 70 punktów!Dodaj do koszyka
69,96 

1100 g / 44 porcje / 1 smak

Purchase & earn 70 punktów!Dodaj do koszyka
Earn up to 9 punktów.Wybierz opcje
8,70 

40 g / 1 porcja / 4 smaki

Earn up to 9 punktów.Wybierz opcje
Purchase & earn 100 punktów!Dodaj do koszyka
99,95 

525 g / 15 porcji / 1 smak

Purchase & earn 100 punktów!Dodaj do koszyka

ENERGETYCZNY KOP DLA POPRAWY WYTRZYMAŁOŚCI

Cukry proste i dwucukry – szybka energia

Monosacharydy, które składają się tylko z jednej cząsteczki, wnikają błyskawicznie do krwi i mogą też zostać szybko zamienione w energię. Glukoza (cukier gronowy) i galaktoza docierają przy tym do celu jeszcze szybciej niż fruktoza (cukier owocowy). Disacharydy, jak sacharoza, składają się z dwóch cząsteczek, które muszą w procesie trawienia najpierw zostać rozłożone, zanim również w krótkim czasie całkowicie przenikną do krwi.

W ten sposób nie opadniesz z sił

Węglowodany proste są szczególnie ważne w treningu i podczas zawodów, ponieważ organizm potrzebuje energii szybko i w dużych ilościach. Błyskawiczne pozyskiwanie energii z węglowodanów o krótkich łańcuchach cząsteczkowych zapobiega wyczerpaniu. Ogólnie obowiązuje zasada: wysiłek jest możliwy, jeżeli poziom cukru we krwi jest stały i magazyny glikogenu w mięśniach są pełne. Kto nie je nic przed treningiem, często już po 10 minutach traci ochotę na wysiłek, ponieważ brakuje mu po prostu energii. Dlatego: zatankuj na 30 minut przed treningiem jeszcze raz węglowodany.

Węglowodany złożone służą dłużej

Ponieważ węglowodany złożone (jak skrobia i maltodekstryna) są rozkładane stopniowo do pojedynczych cząsteczek cukru (glukozy), ich wnikanie do organizmu i tym samym pozyskiwanie energii trwa dłużej niż w przypadku węglowodanów prostych. Dlatego też złożone węglowodany nadają się najlepiej do wspomagania długich faz treningowych. Zaopatrzenie w węglowodany utrzymuje się wtedy przez dłuższy czas na optymalnym poziomie. Zapewniona jest długotrwała dostawa energii, nienaruszone pozostaje białko mięśniowe i poprawia się maksymalna wydolność.

Zalety węglowodanów w skrócie

  • szybkie wchłanianie do organizmu
  • efektywne, szybkie pozyskiwanie energii w mięśniach
  • lekko strawne

 

Kiedy i jakie stosować węglowodany?

Przed, w trakcie i po treningu:
łatwo przyswajalne węglowodany o krótkich łańcuchach, jak cukier gronowy, fruktoza i sacharoza (szczególnie w napojach energetycznych i węglowodanowych) – ze względu na szybkie wchłanianie bez obciążania żołądka.

W ciągu dnia:
węglowodany o długich łańcuchach, ponieważ uwalniają energię w dłuższym czasie.

Efekt Nibblinga

Pod pojęciem efektu Nibblinga sportowcy rozumieją optymalne rozłożenie posiłków w ciągu dnia tak, aby nie obciążać nadmiernie organizmu i nie ograniczać możliwości wysiłkowych czynnościami trawiennymi w czasie treningu i startów. Posiłki przyjmowane są interwałowo, a podczas wysiłku w postaci przekąsek zawierających węglowodany, na przykład w postaci napojów, żeli czy też batonów energetycznych, aby zapewnić szybkie i regularne dostarczanie energii.

Przyswajanie i wykorzystanie węglowodanów w organizmie

Węglowodany mogą być magazynowane w organizmie sportowca wyczynowego nawet do 700 g, co wystarcza na ok. 2800 kalorii. Przyswajanie węglowodanów jest ograniczone do 1-1,5 g na minutę, a więc 60 do 90 g na godzinę. W sportach siłowo-szybkościowych, a przede wszystkim w sportach wytrzymałościowych węglowodany powinny być przyjmowane stale, także w trakcie obciążenia, aby zaopatrzyć organizm szybko w energię.

Głównymi źródłami wartościowych węglowodanów są:

  • pieczywo pełnoziarniste
  • zboża, mąka pełnoziarnista i jej przetwory (makaron)
  • warzywa
  • owoce
  • musli

 

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.