FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH | FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH |
FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH | FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH |

22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

fsd
breadcrumbs
L-karnityna

L-karnityna – objawy niedoboru i suplementy diety

Przyjaciel w walce z tłuszczem

Co łączy energię, wytrzymałość, witalność i świetną definicję ciała? Oczywiście L-karnityna! L-karnityna pomaga w fazie redukcji wagi pozyskiwać energię z tłuszczu. Poza tym L-karnityna sprzyja rozwojowi siły, witalności i wydolności. Jej właściwości uaktywniają się tylko wówczas, jeśli i Ty się ruszasz. Gdyby powodowała spalanie tłuszczu we śnie, byłaby prawdziwym cudownym środkiem. Z Twoją pomocą może jednak zdziałać prawdziwe cuda. Zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę występuje przede. Wszystkim u sportowców wyczynowych podczas treningu wytrzymałościowego
i siłowego, jak również u osób uprawiających sport jako hobby. Osób odchudzających się, osób starszych, wegan
i wegetarian oraz osób, które spożywają małe ilości mięsa, a także tych, które chcą cejpoprawić swój stan zdrowia.
Pewną minimalną ilość karnityny wytwarza sam organizm, jednak w przypadku diety ubogiej. Więcej w mięso oraz przy stosowaniu dużych obciążeń fizycznych, ilość ta jest niewystarczająca… arrow right

L-karnityna
Przyjaciel w walce z tłuszczem
Purchase & earn 159 punktów!Dodaj do koszyka
159,00 

20 fiolek / 20 porcji

Purchase & earn 159 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 148 punktów!Dodaj do koszyka
148,00 

1000 ml / 66 porcji / 1 smak

Purchase & earn 148 punktów!Dodaj do koszyka

KARNITYNA Z TWOJĄ POMOCĄ MOŻE ZDZIAŁAĆ PRAWDZIWE CUDA

L-karnityna – Energia z tłuszczu.

Czym jest L-karnityna?

L-karnityna jest naturalnym środkiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w przemianie energii w organizmie. L-karnityna transportuje kwasy tłuszczowe do mitochondrii, czyli “pieców” komórek. Tylko tu można uzyskać energię z kwasów tłuszczowych. Bez L-karnityny kwasy tłuszczowe nie mogą przedostać się do miejsca, gdzie wytwarzana jest energia. L-karnityna jest ważna dla dostarczania energii do wielu organów organizmu jak np. serce, mięśnie, wątroba i komórki immunologiczne. L-karnityna odgrywa istotną rolę w organizmie przy:
– wytwarzaniu energii z tłuszczów,
– zapewnianiu wytrzymałości u sportowców wyczynowych,
– wspomaganiu regeneracji po treningu,
– dostarczaniu energii do serca i komórek immunologicznych,
– zapobieganiu przedwczesnemu zmęczeniu podczas treningu.

Co to jest Carnipure?

Carnipure jest specjalną odmianą L-karnityny, produkowaną przez szwajcarską firmę biotechnologiczną Lonza Ltd. Znak jakości Carnipure na opakowaniu produktu wskazuje, że produkt ten zawiera czystą, najwyższej jakości L-karnitynę firmy Lonza.

Gdzie występuje L-karnityna w organizmie ludzkim?

L-karnityna występuje w organizmie w ilości 20-25 gramów. Organy i komórki o dużym zapotrzebowaniu energetycznym takie, jak: serce, mięśnie, komórki immunologiczne, mózg, nerwy i plemniki zawierają wysoki poziom L-karnityny i nie mogą prawidłowo funkcjonować bez jej odpowiedniego poziomu. Nasz organizm jest w stanie wytwarzać małe ilości L-karnityny, jeżeli łatwo dostępne są prekursory (dwa niezbędne aminokwasy: lizyna i metionina) i kofaktory (witaminy C, B3, B6 i żelazo). Nieodpowiedni poziom któregoś z tych z tych czynników ogranicza zdolność organizmu do produkcji L-karnityny.

Gdzie w naszym pożywieniu występuje L-karnityna?

L-karnityna zawarta jest w naszym codziennym pożywieniu. Czerwone mięso (np. baranina, dziczyzna i wołowina) jest szczególnie bogate w L-karnitynę. Ryby, drób mleko oraz mleko matki zawierają mniejsze ilości L-karnityny, natomiast żywność pochodzenia roślinnego zawiera jej minimalne ilości. Przeciętnie spożywamy codziennie z pokarmem około 100-300 mg L-karnityny.
– Dziczyzna, wołowina 100-220 mg/100 g
– Wieprzowina, mięso z królika 20-30 mg/100 g
– Drób 6-30 mg/100 g
– Ryba 6-20 mg/100 g
– Kiełbasa 1-20 mg/100 g
– Mleko, ser, nabiał 1-10 mg/100 g
– Grzyby 1-5 mg/100 g
– Owoce, warzywa, orzechy 0-1 mg/100 g

Kto powinien stosować L-karnitynę?

L-karnityna pomaga zachować zdrowie zwłaszcza w okresach zwiększonego stresu. Ze względu na ważną i zasadniczą rolę, jaką odgrywa w przemianie energii nie należy się dziwić, że wielu ludzi może czerpać wielorakie korzyści stosując ją jako suplement diety:
– sportowcy wyczynowi podczas treningu wytrzymałościowego i siłowego jak również osoby uprawiające sport jako hobby,
– osoby odchudzające się,
– kobiety ciężarne lub karmiące piersią,
– osoby starsze,
– wegetarianie oraz osoby, które spożywają bardzo małe ilości mięsa,
– osoby, które chcą utrzymać lub poprawić swój stan zdrowia.

Jakie korzyści daje L-karnityna sportowcom?

Wiele dowodów naukowych potwierdza korzystny wpływ tego suplementu na sportowców i osoby aktywne fizycznie ze względu na optymalizację wysiłku, opóźniając wystąpienie stanu zmęczenia oraz poprawiając proces regeneracji. Naukowcy zaobserwowali u sportowców stosujących L-karnitynę spadek produkcji wolnych rodników, mniej uszkodzeń tkanki, zmniejszone zakwaszenie mięśni po treningu. L-karnityna przyśpiesza również spalanie tłuszczów, redukuje rozkład aminokwasów i wzmaga syntezę białka oraz tworzenie beztłuszczowej masy mięśniowej. L-karnityna jest jakby wewnętrznym programem treningowym. Wzmaga ona długotrwały wzrost poczucia zadowolenia podczas aktywności fizycznej i ułatwia przejście do fazy o wyższej intensywności.

Czy L-karnitynę uważa się za środek dopingujący?

L-karnityna nie jest środkiem dopingującym i nie znajduje się na żadnej krajowej lub międzynarodowej liście środków dopingujących. Jest to naturalny środek odżywczy, który można znaleźć zarówno w żywności jak i organizmie ludzkim, a który pomaga sportowcom sprostać nakładanym na nich obciążeń treningowych. L-karnitynę stosowali już najlepsi sportowcy na igrzyskach olimpijskich w 1980 roku i nadal ją stosują.

Czy L-karnityna może pomóc stracić na wadze?

L-karnityna może długoterminowo stać się ważnym czynnikiem w redukcji wagi ciała jako część programu odchudzającego. Jednakże samo stosowanie L-karnityny nie zredukuje wagi. Badania wykazują, że połączenie suplementacji L-karnityny i ograniczonego spożycia kalorii – najlepiej w połączeniu z aktywnością fizyczną – może doprowadzić do uzyskania optymalnej wagi dla organizmu. Wykazano również, że L-karnityna przyśpiesza spalanie spożywanych tłuszczów: Jeżeli L-karnitynę spożywa się jednocześnie z tłuszczami, ulegają one szybszemu spalaniu i mniej tłuszczu odkłada się w tkance. L-karnityna może również obniżać poziom lipidów we krwi. Ponadto wykazano na zwierzętach, że L-karnityna redukuje poczucie głodu i ułatwia redukcję ilości spożywanego jedzenia.

Jaką rolę pełni L-karnityna, jeśli chodzi o serce?

Serce jest naszym najważniejszym i bez przerwy funkcjonującym mięśniem w organizmie. Uzyskuje ono około 70% swojej energii z kwasów tłuszczowych. Z tego właśnie powodu serce zawiera wysoki poziom L-karnityny, zapewniający niezbędny i nieprzerwany transfer kwasów tłuszczowych do mitochondrii komórek serca. Serce nie może samo wytwarzać L-karnityny, dlatego też zależne jest ono od odpowiedniej jej dostawy z krwią. Liczne badania potwierdziła korzystny wpływ L-karnityny w przypadku chorób serca, zwłaszcza obecności złogów tłuszczów w sercu oraz arytmii. L-karnityna może być stosowana do utrzymywania serca w dobrym zdrowiu, jednakże w żadnym wypadku nie może zastąpić leczenia lekarskiego.

Czy można stosować L-karnitynę podczas ciąży i przy karmieniu piersią?

Zapotrzebowanie organizmu na L-karnitynę rośnie szybko podczas ciąży oraz karmienia piersią i nie można go łatwo zaspokoić przez normalną dietę. Duży spadek koncentracji L-karnityny w organizmie daje się zauważyć już w 12 tygodniu ciąży. Dietetyczna suplementacja w celu podwyższenia ilości spożywanej L-karnityny może okazać się przydatna podczas ciąży.

Dlaczego starszym ludziom trudno jest spożywać wystarczającą ilość L-karnityny?

Zdolność organizmu do wytwarzania L-karnityny maleje z wiekiem. Starsi ludzie często redukują spożycie mięsa z wielu względów, co doprowadza do zmniejszonego spożycia L-karnityny. Metabolizm tłuszczów zwalnia z wiekiem i w konsekwencji odkłada się go coraz więcej w organizmie. Białka z mięśni ulegają przyspieszonemu rozkładowi i w konsekwencji masa mięśniowa ulega redukcji. L-karnityna może pomóc przyspieszyć przemianę tłuszczów i ich spalanie. L-karnityna jest zatem ważnym składnikiem odżywczym dla ludzi starszych, pomagając im w zachowaniu zdrowia, witalności i siły.

Czy u wegetarian może dojść do niedoboru L-karnityny?

Dieta wegetariańska zawiera niski poziom L-karnityny jak również prekursorów koniecznych do produkcji L-karnityny w organizmie. Wykazano, że wegetarianie mają niższy poziom L-karnityny we krwi. Symptomami niskiego poziomu L-karnityny może być obniżona sprawność i szybkie zmęczenie mięśni. L-karnitynę Carnipure uzyskuje się biologicznie przez fermentację, nie jest on wyciągiem z mięsa, nadaje się więc znakomicie do stosowania przez wegetarian.

Jak zażywać L-karnitynę?

L-karnitynę – podobnie jak witaminy – zażywa się rano, w porze obiadowej lub wczesnym popołudniem, osoby uprawiające sport 30-60 minut przed wysiłkiem. Nie zaleca się zażywania L-karnityny wieczorem lub bezpośrednio przed pójściem do łóżka, ponieważ większe dawki mogą spowodować pobudzenie organizmu i spowodować bezsenność. L-karnitynę stosuje się w dawkach nie większych niż 500-1000 mg w trakcie lub po posiłkach.
L-karnityna Carnipure jest środkiem odżywczym rozpuszczalnym w wodzie i – podobnie jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie – jego nadmiar wydalany jest przez nerki.

L-karnityna wykazuje najlepsze działanie w połączeniu z treningiem wytrzymałościowym!

Czy L-karnityna Carnipure ma skutki uboczne?

L-karnityna występuje z natury w naszym organizmie i w naszym pożywieniu. Jest ona substancją bezpieczną i może być zażywana długotrwale przez wiele miesięcy lub lat bez żadnych skutków ubocznych. W Europejskim Urzędzie do spraw Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzono ocenę bezpieczeństwa Carnipure, która wykazała, że dawki do 2 g suplementu L-karnityny dziennie są bezpieczne dla człowieka.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.