22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

fsd
Białka roślinne
  • Odżywki białkoweBiałka roślinne
  • Showing the single result

79,95 

450 g / 18 porcji / 2 smaki

Białko roślinne – odżywka nowej generacji

Białko roślinne w formie suplementu może być podawane w dokładnie takiej samej formie jak znane WPC, czyli białko serwatkowe. Są to proteiny wegańskie, stworzone z myślą o osobach stosujących diety z wykluczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego.

Najpopularniejszym źródłem białka roślinnego jest soja, która oprócz cennych makroskładników takich jak proteiny posiada również wiele witamin. Białko roślinne jest bardzo bezpieczne, ponieważ nie powoduje nietolerancji pokarmowych oraz posiada znacznie mniej alergenów, takich jak gluten i laktoza, niż koncentraty serwatkowe czy kazeinowe. Zawartość tłuszczu w składzie jest ograniczona do niezbędnego minimum, dlatego białko roślinne dobrze się trawi i jest lekkie dla żołądka.

Dzięki smakowym wersjom białka roślinnego w proszku możemy cieszyć się ulubionym smakiem swojego koktajlu.

Białko roślinne to bardzo ekologiczny odpowiednik białka serwatkowego. Jego produkcję przyczynia się do ochrony środowiska, ponieważ zmniejsza ślad węglowy pozostawiony w atmosferze i pozwala wykorzystać cenne właściwości roślin.

Proteiny roślinne i ich właściwości

Białko jest przede wszystkim głównym budulcem mięśni, dlatego tak ważne jest jego spożycie w odpowiednich ilościach. Dzięki dobrze dobranej dziennej podaży białka może utrzymać oraz nadbudować masę mięśniową i zapobiec procesom katabolizmu. Szczególnie ważne jest uzupełnianie białka po wysiłku fizycznym, ponieważ zapewnia odpowiednią regenerację i wzrost mięśni.

Proteiny pochodzenia roślinnego są źródłem aminokwasów, które zapobiegają procesom katabolizmu i dbają o odpowiednią regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Aminokwasy pełnią ważną funkcję, ponieważ likwidują uczucie zmęczenia treningowego, dzięki czemu możemy trenować intensywniej bez dyskomfortu.

Białka w proszku najczęściej wzbogacone są o zestawy witamin i mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to duży plus dla osób trenujących, które muszą regularnie uzupełniać niedobory cennych składników odżywczych.

Dzięki roślinnym źródłom pochodzenia, białko wegańskie posiada w składzie dużo błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit oraz procesy trawienne i bardzo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.

Białko wzmacnia nasze mięśnie, dzięki czemu mamy więcej siły na treningu i jesteśmy w stanie operować większym ciężarem lub intensywnością. Wspomaga również redukcję tkanki tłuszczowej, ponieważ większa ilość mięśni powoduje szybsze spalanie komórek tłuszczowych.

Jak stosować odżywki białkowe roślinne?

Suplementacja białkiem jest wskazana głównie osobom prowadzącym aktywny tryb życia, których wysiłek fizyczny jest bardzo intensywny i nie są w stanie zapewnić sobie odpowiedniej podaży protein w pożywieniu. Zalecane jest stosowanie odżywek białkowych bezpośrednio po treningu, a idealna dzienna podaż białka dla dorosłego człowieka to w zależności od aktywności fizycznej 1-2 g na 1 kg masy ciała.

Pamiętajmy, że odżywka białkowa jest suplementem, czyli dodatkiem i nie może w pełni zastąpić prawidłowej, zbilansowanej diety. Białko roślinne może stać się pełnowartościowym produktem białkowym, ponieważ nowoczesne formuły wzbogacają proszek o niezbędne aminokwasy i mikroskładniki oraz wszystkie najważniejsze witaminy i minerały.

Białko roślinne bardzo dobrze się przyswaja, jest lekkie dla żołądka i wspomaga układ pokarmowy dzięki zawartości błonnika. Białko roślinne może występować zarówno w wersji w proszku, jak i być dodatkiem do batonów czy przekąsek proteinowych.