Składniki na dwie małe szklanki:
1 łyżka siekanych migdałów
50 g ubitej śmietany (15%)
300 ml maślanki naturalnej
40 g proszku proteinowego o smaku waniliowym
150 g mrożonej mieszanki owoców leśnych
Sposób przygotowania:
Nożem posiekaj migdały na drobne kawałki i upraż je na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Do miski wlej ubitą śmietanę i maślankę, dodaj proszek proteinowy i wymieszaj. Dosyp mrożone owoce. Całość zmiksuj. Uzyskaną masę wlej do szklanki. Posyp prażonymi migdałami.
Migdały, oprócz znacznych ilości białka i składników mineralnych, zawierają również sporo potasu, około 400 mg na 50 g. Składnik ten sprzyja wydalaniu wody z organizmu, wzmacnia siłę i wytrzymałość mięśni. Jego niedobór wpływa niekorzystnie na przemianę materii.