22 886 48 48

pon - pt
9:00 - 16:00

fsd
breadcrumbs
Blog
salad

Składniki na dwie porcje:
2 łyżki orzechów nerkowca
3 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łodygi selera naciowego
150 g pieczarek
czerwona papryka
mała cebula
4 łyżki oleju balsamicznego
przyprawy: sól jodowana, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Orzechy upraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Filety pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez ok. 5 minut. W międzyczasie umyj łodygi selera oraz pieczarki i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyjmij mięso z patelni, wrzuć selera, pieczarki i cebulę. Duś przez 3 minuty. Ciepłego kurczaka pokrój w cienkie paski, wymieszaj z warzywami, dopraw olejem balsamicznym i przyprawami. Podawaj z orzechami nerkowca.
Seler naciowy występuje w żółtej, białej i zielonej odmianie. Im jaśniejsza łodyga, tym warzywo łagodniejsze w smaku. Najważniejszą cechą selera naciowego są jego właściwości odpornościowe, które zawdzięcza zawartości specjalnego składnika roślinnego, beta-karotenu (ok. 3 mg w 100 g selera).
Orzechy nerkowca zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak witamina B1, odpowiedzialna za metabolizm węglowodanów, a ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe, wodę, wysokowartościowe białka roślinne, tłuszcze, łatwostrawne węglowodany, błonnik, sód, potas, wapń, fosfor oraz witaminę PP.

Udostępnij post

Leave your thought here

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.