22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

fsd
breadcrumbs
Blog
salad

Składniki na dwie porcje:
2 łyżki orzechów nerkowca
3 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łodygi selera naciowego
150 g pieczarek
czerwona papryka
mała cebula
4 łyżki oleju balsamicznego
przyprawy: sól jodowana, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Orzechy upraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Filety pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez ok. 5 minut. W międzyczasie umyj łodygi selera oraz pieczarki i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyjmij mięso z patelni, wrzuć selera, pieczarki i cebulę. Duś przez 3 minuty. Ciepłego kurczaka pokrój w cienkie paski, wymieszaj z warzywami, dopraw olejem balsamicznym i przyprawami. Podawaj z orzechami nerkowca.
Seler naciowy występuje w żółtej, białej i zielonej odmianie. Im jaśniejsza łodyga, tym warzywo łagodniejsze w smaku. Najważniejszą cechą selera naciowego są jego właściwości odpornościowe, które zawdzięcza zawartości specjalnego składnika roślinnego, beta-karotenu (ok. 3 mg w 100 g selera).
Orzechy nerkowca zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak witamina B1, odpowiedzialna za metabolizm węglowodanów, a ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe, wodę, wysokowartościowe białka roślinne, tłuszcze, łatwostrawne węglowodany, błonnik, sód, potas, wapń, fosfor oraz witaminę PP.

Udostępnij post

Leave your thought here

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *