FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH | FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH |
FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH | FORMUŁA SUKCESU | KOMPLEKS BIOAKTYWNYCH FRAKCJI LAKTOPROTEIN SERWATKOWYCH |

22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

22 886 48 48

pon - pt
10:00 - 16:00

fsd
breadcrumbs
Aminokwasy

Aminokwasy

To dzieje się szybko

Aminokwasy są związkami organicznymi, z których zbudowane są białka. Znanych jest ponad 300 aminokwasów występujących naturalnie. W skład białek wszystkich organizmów żywych wchodzi głównie 20 podstawowych aminokwasów, które są podstawowymi jednostkami budulcowymi peptydów i białek.
Białka są zwykle dość długo trawione przez organizm. Proces ten trwa od dwóch do czterech godzin. Kiedy jednak proteiny zostaną rozłożone na mikropeptydy (składające się z 2-5 aminokwasów) i pojedyncze wolne aminokwasy, wówczas ich przyswajanie skraca się do 30-60 minut… arrow right

Purchase & earn 179 punktów!Dodaj do koszyka
179,00 

240 tabletek / 40 porcji

Purchase & earn 179 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 215 punktów!Dodaj do koszyka
215,00 

240 kapsułek / 60 porcji

Purchase & earn 215 punktów!Dodaj do koszyka
Earn up to 145 punktów.Wybierz opcje
145,00 

300 g / 46 porcji / 2 smaki

Earn up to 145 punktów.Wybierz opcje
Purchase & earn 159 punktów!Dodaj do koszyka
159,00 

350 g / 70 porcji

Purchase & earn 159 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 186 punktów!Dodaj do koszyka
186,00 

20 fiolek / 20 porcji

Purchase & earn 186 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 145 punktów!Dodaj do koszyka
145,00 

300 g / 20 porcji / 1 smak

Purchase & earn 145 punktów!Dodaj do koszyka
Purchase & earn 139 punktów!Dowiedz się więcej
139,00 

300 g / 20 porcji
NOWOŚĆ

Purchase & earn 139 punktów!Dowiedz się więcej

KROK W KIERUNKU WYCZYNOWEGO UPRAWIANIA SPORTU

Aminokwasy są, więc o wiele szybciej dostępne dla organizmu, jednocześnie mniej go obciążając – to szczególna zaleta produktów aminokwasowych, które są opracowywane pod kątem specjalnych potrzeb żywieniowych sportowców wyczynowych. Białka i aminokwasy są, więc szczególnie ważne dla sportowców uprawiających dyscypliny siłowe i siłowo-szybkościowe, także sportowcy trenujący sporty wytrzymałościowe powinni włączać je w większym stopniu do swojego planu żywieniowego.

Jak dzielą się aminokwasy?

Bardzo ważną cechą aminokwasów jest miejsce ich syntezy tzn. wytwarzania. Dlatego też możemy je podzielić na: aminokwasy endogenne, które organizm może syntetyzować samodzielnie i aminokwasy egzogenne, które musi przyjmować systematycznie wraz z pożywieniem. Istnieją również aminokwasy względnie egzogenne, które mogą być syntetyzowane wewnątrz ustroju z innych aminokwasów egzogennych, jednak przy nieodpowiedniej diecie lub innych zmianach metabolizmu, ich synteza wewnątrzustrojowa może być niewystarczająca, stąd wymagane może być ich przyjmowanie z zewnątrz.

Niedobory aminokwasów

Dieta uboga w aminokwasy niezbędne, szczególnie przy dużych obciążeniach fizycznych, może doprowadzić do zaburzeń chorobowych.

Różne aminokwasy i ich formy podaży

Pod względem dietetycznym krok w kierunku wyczynowego uprawiania sportu zaczyna się od zwiększonego zapotrzebowania na aminokwasy. Istnieje przy tym wiele różnych aminokwasów, ich kombinacji i form podaży.

Aminokwasy rozgałęzione: L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina, często są nazywane także BCAA, czyli z języka angielskiego: Branched Chain Amino Acids. Te elementy budulcowe białka są wykorzystywane przez organizm do pozyskiwania energii podczas treningu, a głównie w trakcie dużego obciążenia o charakterze wytrzymałościowym, i dlatego po treningu powinny zostać natychmiast uzupełnione w pożywieniu. Sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe powinni spożywać BCAA jeszcze przed treningiem, aby zwiększyć zasoby aminokwasowe organizmu.

Płynne aminokwasy: są bardzo lubiane przez kulturystów i sportowców dyscyplin siłowych ze względu na szybką przyswajalność. Należy je spożywać tuż po treningu i krótko przed snem.

Aminokwasy i mikropeptydy: Umięśnione ciało stawia wysokie wymagania wobec treningu i diety. Bezpośrednio po treningu procesy anaboliczne są najintensywniejsze, a zapotrzebowanie na białko wzmożone. Organizm powinien otrzymać białko lub składowe białka (aminokwasy i mikropeptydy) wraz z pożywieniem lub suplementami. Zaletą aminokwasów i mikropeptydów jest to, że są absorbowane przez organizm szybciej niż proteiny. Nie zastępują one odżywek białkowych, lecz poprzez celowe spożywanie optymalizują zaopatrzenie organizmu w białka.

Wniosek: aminokwasy są szybko i łatwo przyswajane przez organizm.

L-glutamina jest aminokwasem występującym w organizmie w największych ilościach. Określa się ją także mianem względnie niezbędnego aminokwasu, co oznacza, że organizm poddany forsownemu treningowi siłowemu i wytrzymałościowemu nie produkuje sam wystarczających ilości L-glutaminy. Podwyższone zapotrzebowanie należy wyrównać dostarczając ją wraz z pożywieniem. Jeżeli nie dostarczymy L-glutaminy, może dojść do reakcji katabolicznych w tkance mięśniowej. L-glutamina jest bowiem do 60 % magazynowana w mięśniach. Jej niedobór może także prowadzić do osłabienia sił odpornościowych w połączeniu z wystąpieniem symptomów przetrenowania. Glutamina jest bowiem ważnym źródłem energii dla systemu immunologicznego oraz do przemian proteinowych.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.