CLA

CLA – sprzężony kwas linolowy

Sprzężony kwas linolowy jest związkiem cennym dla organizmu człowieka ze względu na jego prozdrowotne działanie.  Sprzężony kwas linolowy pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała. Przede wszystkim posiada zdolność redukowania tkanki tłuszczowej oraz reguluje przemiany tłuszczów w organizmie. CLA hamuje odkładanie się tłuszczu, a także zwiększa jego wykorzystywanie na energię. Ponadto pobudza on transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one spaleniu. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazują także, że CLA sprzyja zwiększaniu masy mięśniowej. Przyczyniło się to do dużej popularności tego związku na rynku odżywek dla sportowców.

 

W badaniach niejednokrotnie potwierdzono znaczenie CLA dla hamowania procesu powstawania nowotworów. CLA ma również działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na układ krążenia. Ochronne działanie CLA, istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z tego, że sprzężony kwas linolowy wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników oraz zmniejsza utlenianie lipidów.

 

Sprzężony kwas linolowy występuje prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak wołowina, cielęcina, jagnięcina i pełnotłusty nabiał. Wiele wysokowartościowych olejów, bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nie zawierają CLA. Aby pokryć zalecaną dzienną dawkę 2 do 4 g sprzężonego kwasu linolowego, należałoby na przykład zjeść 48 hamburgerów lub 100 plastrów żółtego sera dziennie. Jednocześnie łączyłoby się to ze spożyciem ogromnych ilości tłuszczu, największego wroga sportowców wyczynowych! Niedobór CLA może występować głównie w związku ze stosowaniem niskotłuszczowej diety, np. przez kulturystów, którzy w fazie przygotowań do zawodów ograniczają przyjmowanie tłuszczu nawet do 15 %.

 

Bezpieczeństwo CLA

CLA zostało poddane badaniom toksykologicznym zgodnie z wytycznymi OECD, a przeprowadzone testy wykazały, że jest bezpiecznie.

Strona internetowa www.inkospor.pl korzysta z technologii przechowującej i uzyskującej dostęp do informacji na komputerze bądź innym urządzeniu użytkownika podłączonym do sieci (w szczególności z wykorzystaniem plików cookies). Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową www.inkospor.pl lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej o naszej polityce dotyczącej cookies dowiesz się tutaj>>.
Zamknij
pixel